Norsk hund insjuknad efter utställning med svenska hundar

Uppdaterad
Publicerad

Flera hundar i Norge har insjuknat i en svår diarré och dött av sjukdomen. Hundar från Sverige deltog i en utställning i norra Norge där en norsk hund insjuknat i en liknande sjukdomsbild. Det har skapat en stor oro bland de svenska hundägarna.

För snart för två veckor sen deltog hundar från Norrbotten i en hundutställning i norra Norge. Efter hemkomsten fick de svenska hundägarna vetskap om att en norsk hund insjuknat med samma symptom som tagit flera hundars liv i Norge.

– Man blir så klart orolig för att hundarna ska bli sjuka och inte bara för sina egna hundar utan även för hundar som är i närområdet, säger Gabriella Holmström ordförande i Kennelklubben norra Norrbotten.

Efter att flera hundar i Norge har fått kräkningar och diarré och därefter dött, pågår en undersökning i Norge för att ta reda på mer om sjukdomen och varför så många hundar har dött av samma orsaker.

SVA följer läget

Statens Veterinärmedicinska Anstalt i Sverige följer läget i bägge länderna, men har ingen uppgift att sjukdomen ska vara smittsam eller har drabbat hundar i Sverige.

– Inga hundar från Sverige som deltog i hundutställningen i norra Norge har visat några tecken på att ha blivit sjuka efter hemkomsten säger Gabriella Holmström ordförande i Kennelklubben norra Norrbotten.

Orsaken till dödsfallen i Norge är fortfarande okänt, därför har den norska kennelklubben ställt in samtliga hundarrangemang.

Småviltjakten börjar

Den 16 september öppnas småviltjakten i Sverige på statens mark ovan odlingsgränsen och på renbetesfjäll även för utländska hundar och jägare.

Jordbruksverket följer utvecklingen men än så länge finns inget som motiverar att införa restriktioner för norska hundar att komma över gränsen meddelar Jordbruksverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.