Nu är den övermålad

Uppdaterad
Publicerad

Den väggmålning på Tunaskolan i Luleå som uppmärksammats för att vara sexistisk har nu målats över.

På Tunaskolan i Luleå dekorerades i våras väggen vid toaletterna med en målning föreställande en pojke som tjuvkikar på en flicka över en vägg.

En 14-årig elev på skolan reagerade på målningens innehåll som hon upplever som sexistiskt.

Toamålningsbråket i Luleå

-Jag tycker att det är vansinnigt att bilden är såpass sexistisk men att ingen bryr sig. Den visar att det är okej med sexuella trakasserier. Jag tycker inte att man ska uppmuntra sådant, men ingen annan förstår problemet, sa eleven i en intervju till tidningen Aftonbladet.

Men hon har mött på motstånd från ledningen på skolan som valde att försvara målningen. Detta efter att man gjort en enkätundersökning bland skolans elever, där de flesta av de som svarade sa att de inte känner sig kränkta av målningen.

Sedan dess har diskussionens vågor gått höga på sociala medier och nu backar skolledningen. Idag målades omstridda målningen över.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Toamålningsbråket i Luleå

Mer i ämnet