Viktigt följa lavinprognoserna, sgäer Per-Olov Wikberg på Naturvårdsverket Foto: SVT

Nu är säsongen för lavinrapporter här

Uppdaterad
Publicerad

Naturvårdsverket inleder nu sina lavinprognoser för säsongen.

– Vi har väldigt många laviner i svenska fjällen varje år, säger Per-Olov Wikberg på Naturvårdsverket.

Lavinprognoserna är en del av Naturvårdsverkets säkerhetsarbete i fjällen och kombineras med råd om hur man kan färdas i lavinterräng utan att utsätta sig för onödiga risker. Tjänsten rullar på hela vintern och uppdateras med aktuell information två gånger per dag.

– Varje år har vi drygt ett 30-tal allvarliga tillbud och en till två omkomna på grund av laviner, säger Per-Olov Wikberg.

Förra vintern dokumenterades nästan 1 000 laviner med hjälp av lokala observatörer.

– Vi gör prognosen för sex populära fjällområden där det är mycket folk under både julen och resten av vintern, säger Per-Olov Wikberg.

Respekt för laviner

Prognoserna ger information om bland annat var och på vilket sätt det är lavinfarligt.

– Om du vet att du kommer att lämna pisten eller markerade leder och ge dig ut i brant terräng är det viktigt att du följer lavinprognoserna, men det är inte så att lavinerna kommer att gå kors och tvärs överallt, säger Per-Olov Wikberg.

Han uppmanar alla som åker off-pist att ta med rätt utrustning för att kunna rädda andra eller sig själv.

– En lavinsändare, en lavinsond och en spade är standardutrustning. Och du ska träna på den här utrustningen med dina kompisar, säger Per-Olov Wikberg.

– Man ska ha stor respekt för laviner, men man ska inte heller vara överdrivet rädd.

Satellitdata

I år kommer det även att göras analyser av satellitdata för att kartlägga lavinaktiviteten i hela fjällkedjan – inte bara i de sex utvalda fjällen där det finns observatörer på plats. Det ska ge en bättre bild av hur många laviner det faktiskt inträffar varje år i de svenska fjällen.

-  kan säga att man skannar av fjällkedjans markyta med en satellitradar varje dygn och upptäcker förändringar. Har förändringarna skett i brant terräng kan man då analysera om det är laviner eller inte. Det är teknik som håller på att utvecklas, säger Per-Olov Wikberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.