Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Under fredagen hålls en ceremoni där konungen Carl XVI Gustaf förklarar Norrlands dragonregemente, K 4 återupprättat. Foto: Viktor Lundmark/SVT arkiv

Här återuppstår K4 i Arvidsjaur – kungen invigde och höll tal

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen återuppstod Norrlands dragonregemente, K4, i Arvidsjaur efter ett historisk beslut om att återöppna regementet. Kungen, statsministern och överbefälhavaren var på plats vid invigningen.

2004 beslutade regeringen att lägga ner Norrlands dragonregemente, K4, i Arvidsjaur. Istället förlades jägarbataljonen, som i den nya organisationen tillhörde Norrbottens regemente i Boden, i kommunen.

Men på grund av förändrat omvärldsläge beslutade riksdagen i december 2020 att sex nya regementen skulle etableras. Bland annat en återetablering av K4 i Arvidsjaur. När K4 återetableras innebär det bland annat upp till hundra nya jobb i inlandskommunen.

Under fredagen hålls en ceremoni där konungen Carl XVI Gustaf förklarar Norrlands dragonregemente, K 4 återupprättat.

Se hur ceremonin såg ut i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.