Älvsbyns kommun samarbetar just nu med bulgariska ambassaden för att få till en lösning för de bulgarier som vill åka hem. Foto: Ulrika Wänkkö/SVT

Kommunen hjälper familjerna – får flytta till campingplats

Publicerad

De bulgariska barnfamiljerna, som har bott på en parkering, har fått hjälp av Älvsbyns kommun med nytt boende. Nu undersöker kommunen om bulgariska ambassaden kan hjälpa sina medborgare med hemresa.

I enkla tält och utan tillräckligt med mat, vatten och varma kläder har ett 50-tal bulgariska bärplockare, i vissa fall barnfamiljer, bott på en parkeringsplats fyra mil utanför Älvsbyn. 

Nu har kommunen ryckt in och tillfälligt ordnat ett bättre boende för barnfamiljerna.

– Vi har hjälpt två familjer till ett annat boende på en campingplats där de också har fått mat. Medan två andra familjer har lämnat lägret och åkt vidare, säger Anna Lindberg, kommunchef i Älvsbyn.

Samarbetar med ambassaden

Bärplockarna har delat upp sig i två grupper varav den ena valt att åka vidare och plocka bär. Den andra gruppen, som SVT träffade under torsdagen, vill inget annat än att komma hem till Bulgarien och säger att de har blivit lurade.

– Vi samarbetar med bulgariska ambassaden för att se hur vi kan lösa en hemresa, säger Anna Lindberg, kommunchef.

Vem ska bekosta en sådan hemresa?

– Som det ser ut nu så blir det den bulgariska ambassaden som står för hemresan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Övergivna bärplockare i Älvsbyn

Mer i ämnet