Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Otroligt glädjande” – hör Anna Tyni och Jörgen Olsson från Copperstone om klartecknet från domstolen. Foto: Fredric Alm och SVT

Nu får den slumrande koppargruvan i Kiruna liv igen

Uppdaterad
Publicerad

Det blir en återöppning av Viscariagruvan utanför Kiruna. Gruvbolaget Copperstone får klartecken av Mark- och miljödomstolen – och det betyder att koppar på sikt kan börja brytas.

Mark- och miljödomstolen vid Umeå tingsrätt har under måndagen presenterat sitt domslut.

Tillståndet omfattar brytning av maximalt 3,6 miljoner ton malm per år och förenas med villkor om bland annat utsläpp till vatten och luft, artskydd, Natura 2000 och skyddsåtgärder för rennäringen.

Viscariagruvan

”Ett hästjobb”

– Både det ansökande bolaget och länsstyrelsen gjorde ett hästjobb under förhandlingen. Det gäller även för Laevas och Gabna samebyar, som var på plats under hela huvudförhandlingen för att bevaka rennäringsintressen. Därtill har ett stort antal övriga aktörer, säger rådmannen Carin Wiklund.

Bryta under jord

Domstolen anser att verksamheten kan tillåtas i enlighet med det justerade yrkande som Copperstone presenterade kort innan huvudförhandlingen. Justeringen innebar att ett planerat dagbrott i stället bryts under jord, vilket bedöms vara en fördel ur miljöhänseende.

Tillståndet är förenat med villkor om bland annat begränsningsvärden för utsläpp till vatten och luft, bullernivåer, dammsäkerhet och system för varning till allmänheten i händelse av olycka.

Tömma gruvan på vatten

Tillståndet är också förenat med villkor om stängning av verksamheten vid samlad flytt av renar och kompensationsåtgärder. Delar av tillståndet får tas i anspråk även om domen överklagas.

Copperstone köpte gruvan 2018 och förhoppningen är att återöppna gruvan 2026. Bolaget kan nu direkt starta pumparna för att ta ut vattnet från underjordsgruvan och bygga ett vattenreningsverk. Men det beräknas ta 1–1,5 år att tömma gruvan på vatten.

Bolaget får dock vänta med att bygga ett anrikningsverk tills domen vunnit laga kraft.

I klippet: Hör Anna Tyni och Jörgen Olsson från Copperstone om domen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är en stor besvikelse. Det här den sista kvarvarande flyttleden vi har,” säger Lars-Marcus Kuhmunen, ordförande Gabna sameby. Foto: SVT

viscariagruvan

Viscaria var i drift under åren 1982-1997, först med LKAB som ägare och sedan av finska Outukumpu. När gruvan stängdes återställdes området.

Kvar är 64 kilometer underjordiska orter ned till 670 meters djup som Copperstone tänker dra nytta av. Det kommer dock att ta två-tre år att pumpa ur de vattenfyllda gångarna.

Återöppnandet av Viscaria beräknas kosta omkring sju miljarder kronor i investering. Copperstone har redan 25 anställda i Kiruna och planerar för en personalstyrka på 200-250 personer.

Källa: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Viscariagruvan

Mer i ämnet