Bilden visar Rainbow Gatherings tältläger i skogen i Kallak.

Polisen: Tältlägret i Kallak flyttar

Uppdaterad
Publicerad

Rainbow Gathering, tältlägret som håller till i Kallak utanför Jokkmokk, håller på att flytta från platsen till en annan camping där de har tillstånd att vara.

Markägarna, Jokkmokks allmänning, har tidigare begärt avhysningshjälp av polisen. Under onsdagen åkte en polispatrull ut till platsen för en kontroll. När SVT besökte lägret 14 augusti fanns uppskattningsvis 1 000 personer på plats.

Polispatrull på plats

Polisen uppger att när en patrull var på besök under torsdagen fanns cirka 200 personer kvar, som höll på att städa upp på platsen för att senare flytta till en annan camping där de har tillstånd att vara.

Samtidigt uppger deltagare för SVT att de kommer att vänta ”till dess att måncykeln är slut”.

Lägerdeltagarna kom i juli

Deltagare från Rainbow Gathering har befunnit sig i Jokkmokk sedan sista veckan i juli och planerar att stanna en vecka in i september. Lägret saknar enligt markägaren tillstånd, därför gjordes en polisanmälan. Jokkmokks allmänning har tidigare själva varit på plats och bett dem flytta på sig, men de ska inte ha brytt sig om vad markägaren sagt.

•Hålls årligen på olika platser i världen, i år bl.a. i Jokkmokk. Detta är första samlingen i Sverige.

•Deltagare uppges ha befunnit sig i Jokkmokk sedan sista veckan i juli och stannar en vecka in i september.

•Arrangeras av Rainbow Family, en löst sammansatt grupp som funnits sedan 1970. Människor från flera olika länder deltar.

•De individer som startade gruppen sägs ha haft målet att försöka uppnå fred och kärlek på jorden.

•Det finns inga officiella ledare och medlemmarna säger att de tilllhör  ”den största icke-organisationen av ickemedlemmar i världen”.

•Trots att Rainbow Gatherings sägs vara oorganiserat så organiseras vistelsen med matlagningsvagnar och toalettgropar och man äter gemensamt två gånger om dagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tältlägret i Kallak

Mer i ämnet