Företagaren Åsa Nilsson Sonderegger känner av bristen på turistboende i sin verksamhet. Foto: SVT

”Nu hämtar vi ofta gästerna i privata boenden”

Uppdaterad
Publicerad

Aktivitetsföretagaren Åsa Nilsson Sonderegger känner av bristen på turistboende i sin dagliga verksamhet. Hon hade kunnat ta emot ännu fler gäster om de hade haft någonstans att bo.

Åsa Nilsson Sonderegger har två anställda och ett fyrtiotal hundar i sitt företag i Laxforsen strax utanför Kiruna. Det är ett av många företag som erbjuder slädhundsturer till turister och de har bråda dagar den här årstiden.

Samtidigt bedömer hon att verksamheten skulle ha kunnat vara ännu större.

– Vi hör ju av resebolagen som bokar aktiviteterna hos oss att det inte finns så mycket boende eller att det inte finns tillräckligt med flygavgångar hit, säger hon.

Hon märker att deras gäster har fått börja söka sitt boende utanför hotellen.

– Väldigt ofta åker vi till privata personer och hämtar upp gäster från folk som hyr ut sina villor eller lägenheter. Vi hämtar nästan lika ofta i den sortens boende som i hotell, säger hon.

Det är en förändring som har inträffat under de senaste åren.

– Det här existerande inte om man bara går två-tre år tillbaka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.