Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se klipp från dramaserien om Börje Salmings liv. Foto: Viaplay Sverige

Nu har serien om Börje Salming premiär: ”Jag var ganska hård med honom”

Uppdaterad
Publicerad

På söndag är det premiär för Börje – The Journey of a Legend. Dramaserien i sex delar som handlar om Börje Salmings liv.

Serien följer Börje Salmings liv och hela hans karriär från tiden i Kiruna AIF till tiden i Toronto Maple Leafs och genombrottet i NHL.

Brodern spelade stor roll

Storebror Stig Salming var en bidragande orsak till att han lämnade Kiruna som 19-åring och hamnade i Brynäs. Han har sett några avsnitt och upplever att man i serien först och främst försökt hedra Börje Salming.

– Filmen är ingen dokumentär så man får ta den för vad den är, en dramaserie säger Stig Salming.

”Skrek lappjävel”

I filmen beskrivs Börjes liv i Kiruna som ensamvarg, Miljön är kall och hård med hat, hot och bråk med andra Kirunabor både i samhället och på hockeyplan.

Saker som han tvingades utså på grund av sitt samiska ursprung.

– Det hände väldigt ofta när man spelade i Luleå, Boden att det skrek lappjävel från läktaren så det känner jag igen. Även i Kiruna fanns det sådana tendenser, berättar Stig Salming.

Snurrar upp hela IFK Kiruna

Det enda Börje Salming ville göra var att spela ishockey och resten är historia. ”Börje – The Journey of a Legend” har premiär den 19 november på Viaplay och TV3.

Se klipp från serien när IFK Kiruna dribblas upp på läktaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.