Ett tydligt och känt vårtecken för många bodensare – nu har svanarna landat vid Hednoret. Se ett par stycken i klippet. Foto: SVT/Privat

Nu har svanarna landat vid Hednoret – känt vårtecken bland bodensarna

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagen, när Malin Magnusson från Boden tog en promenad  till sina föräldrar, så möttes hon av ett efterlängtad syn då de fösta svanarna landat i Hednoret längst luleälven. Ett tydligt och känt vårtecken för många bodensare.

– Jag har gått hit och kikat efter dem de senaste åren för det är helt klart ett vårtecken och det har blivit som en turistattraktion för oss i Boden och när jag la ut videon i en grupp för bodensare så fick jag nästan direkt 230 likes, säger Malin Magnusson.

Ett 30-tal svanar hade anlänt under gårdagen.

– Det brukar komma ett stort gäng först sen fyllas det på med fler svanar kommande dagarna, säger Malin Magnusson.

Många stannar upp för att kolla

Många bodensare brukar också stanna till med bilen för att titta på svanarna.

– Ja, för de kommer till samma ställe varje år där isen smälter först och de var dessutom punktliga i år för min mamma skriver dagbok och det skilde bara någon dag från när de kom förra året, berättar Malin Magnusson.

Och i gruppen för bodensare på sociala medier var det många som jublade över vårtecknet.

– Då kommer de snart till Kuoka. Brukar alltid ha kommit till påsk, skriver en av medlemmarna i gruppen.

I videon ser du svanarna simma runt där vårisen smält.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.