Inom kort börjar höstens vaccinering mot covid-19. Foto: SVT/Arkiv

Nu kan äldre norrbottningar boka höstdosen mot covid-19

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen öppnar bokningen för höstens dos mot covid-19. Äldre norrbottningar och personer i riskgrupp står först på tur. Vaccinationsstarten sker 1 september.

De som kan boka tid i dag är personer som är 80 år och äldre samt de som bor på SÄBO, har hemsjukvård eller hemtjänst. Sedan kommer alla  som är 18 år och äldre att få möjlighet att vaccinera sig mot covid-19.

– När vi märker att bokningstrycket bland de äldsta sjunker kommer vi erbjuda vaccination till ytterligare grupper, säger Pia Näsvall, vaccinationssamordnare för Region Norrbotten i ett pressmeddelande.

Tiden mellan sprutorna

Många  som ska vaccierar sig undrar hur många doser just de får ta och Pia Näsvall ger besked:

– Så länge man är över 18 år får man ta en höstdos oavsett antal doser som man tidigare tagit. Det viktiga är att det gått nog länge innan föregående dos, det vill säga minst fyra månader.

Den som är 65 år eller äldre kommer att få information om höstdosen skickat hem till sig med post.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.