Anrika disponentvillan i Malmberget rivs – men byggs upp på nytt

Uppdaterad
Publicerad

Rivningen av en unik byggnad i Malmberget har påbörjats – den över hundra år gamla slottsliknande disponentvillan. Nu plockas detaljer från huset till en replika av disponentvillan som LKAB ska bygga.

Disponentvillan som står högst upp i Malmberget på en kulle byggdes 1894 för förste gruvingenjören Axell Dellwik, sen har flera disponenter bott i huset fram till åttiotalet, men nu är sagan slut.

Stått och förfallit

I slutet av åttiotalet sålde LKAB villan till en privatperson och i början av tvåtusentalet köpte LKAB tillbaka byggnaden, sedan dess har huset stått tomt och förfallit och det är en av orsakerna att den inte flyttas utan rivs. Anders Lindberg presschef på LKAB vet inte varför LKAB har låtit huset förfalla.

Samhällsomvandlingen i Malmberget

– Det har varit så många turer under årens lopp, framför allt har inte vi på LKAB bestämt oss vad vi ska använda byggnaden till och det är grund förklaringen till husets skick, säger Anders Lindberg presschef LKAB.

Ny adress

Nu plockas detaljer från huset för att finnas i en replika av disponentvillan som LKAB ska bygga. Planen är att bygga en replika som ska efterlikna originalet så mycket som möjligt och placeras på en ny kulle Koskuskulle på Solbackenshögsta punkt.

Den nya disponentvillan ska LKAB använda som kurs och konferensanläggning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Samhällsomvandlingen i Malmberget

Mer i ämnet