Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du mjölkbonden, Lars Eriksson berätta om det ekonomiska slaget mot honom. Foto: Joakim Nordlund

Han sänker mjölkpriset för bönder i Norrbotten – kan stjälpa sin egen 100-åriga gård

Uppdaterad
Publicerad

Den 1 maj får Norrbottens mjölkproducerande bönder 60 öre mindre för varje producerad liter. För mjölkbonden Lars Eriksson minskar intäkterna med tiotusentals kronor i månaden – och han var själv med och fattade beslutet om det ekonomiska stålbadet.

61-årige Lars Eriksson i Hundsö utanför Boden har 75 mjölkkor och 60 ungdjur på gården. Familjen har bedrivit lantbruk sedan 1920-talet och tillsammans med sin bror har Lars arbetat som mjölkproducent sedan det glada 80-talet.

Tappar enorma intäkter

Nu kommer han och de cirka 50 mjölkproducerande gårdarna i länet få mindre betalt för mjölken som de säljer till Norrmejerier – en minskning med 60 öre per producerad liter.

Skulle priset stå sig skulle det innebära en halv miljon kronor i uteblivna intäkter för Lars Eriksson.

 – I vårt fall rör det sig om minskade intäkter på 36 000 kronor i månaden. Vi levererar cirka 2 200 liter om dagen och cirka 720 ton mjölk per år, säger han.

Räntor slår hårt mot belånade

Det här kommer samtidigt som priset på exempelvis kraftfoder, diesel och el redan ligger på en förhållandevis hög nivå.

– Det slår väldigt hårt för de flesta eftersom det är många som är hårt belånade. Räntorna är ju som lök på laxen ovanpå det här.

Kan tvingas lägga ned

Finns det risk för att man tvingas lägga ned verksamheten?

– Ja. Om den här utvecklingen fortsätter med priser som sänks så är det säkert många som väljer att avveckla och lägga ner produktionen.

I klippet hör du mer om det ekonomiska slaget som nu väntar mjölkbonden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.