Järv Foto: TT

Järvstammen inventeras med hjälp av järvbajs

Publicerad

Under två år ska en insamling av spillning och hår av järv samlas in. Det för att få DNA-prover till en omfattande inventering av järvbeståndet i Norrbotten.

Under 2017 samlade fältpersonal från Länsstyrelsen i Norrbotten och allmänhet in 737 DNA-prover. Nu är det färdiganalyserade och 162 järvar har identifierats.

Enligt de senaste tre årens inventering av järvföryngringar uppskattas järvstammen till 169 järvar i Norrbotten. Till sin hjälp har Länsstyrelsen haft renskötare, ripjägare och andra intresserade.

Säkrare resultat

Tidigare handlade det mer om en uppskattning av järvstammen, men med hjälp av DNA-teknik kan man få fram ett säkrare resultat. Under 2017 och 2018 jobbar man både med att inventera järvföryngringar och med DNA-prover från spillning och hår av järv.

Stora skillnader

Inom länet finns det enligt DNA-inventeringen 2017 stora skillnader i järvstammens täthet. Bortsett från gränstrakterna mellan Arjeplogs och Arvidsjaur kommuner före-kommer järv enbart sporadiskt i stora delar av skogslandet.

Järvpopulationen har sina högsta tätheter inom fjällområdena i Arjeplogs samt Gällivare och Kiruna kommuner. Inom Jokkmokksfjällen, som för tiotalet år sedan var ett huvudfäste för länets järvstam, hittades enbart ett tjugotal järvindivider.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.