Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Polisen sätter upp flera kameror i Luleå centrum. I klippet berättar, Johan Persson Åkerström, gruppchef vid polisen, om satsningen. Foto: Adam Berlin/SVT

Polisen satsar stort på kamerabevakning i Luleå centrum

Uppdaterad
Publicerad

Polisen utökar kamerabevakningen i Luleå och det kraftigt. Från temporära lösningar ska nu bevakningskameror sättas upp på olika platser kring centrum.

– Vi har gjort en analys där vi ser att det hjälper vårt arbete rejält, säger gruppchefen för utredningsgruppen, Johan Persson Åkerström.

Den största delen av kamerabevakningen kommer att ske i och kring Luleå centrum och Storgatan där de flesta brotten sker i staden. Sedan kommer bevakningen även att utökas i resten av länet så småningom.

– Vi hoppas att det ska förenkla arbetet att identifiera brottslingar, säger Johan Persson Åkerström.

Integritet

Persson Åkerström berättar också att en speciell maskning kommer att finnas med i kamerorna som gör att balkonger, butiker och så vidare inte kommer att synas. Dessutom får bara materialet hanteras vid en eventuell brottsmisstanke.

– Vi förstår att frågan kommer att folk inte vill övervakas. Men vi har tagit till de åtgärder vi kan för att det inte ska bli något integritetsintrång.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.