Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du kommunalrådet Fredrik Hansson (S) som var på plats under den stora spelmässan i Luleå. Foto: Viktor Lundmark/SVT

Kommunalrådet är gamer – vill etablera spelindustri i Luleå

Uppdaterad
Publicerad

Spelbranschen i norra Sverige fortsätter att växa. Den är framförallt stor i Skellefteå och Boden – men nu vill Luleå vara med på tåget.

– Kreativa näringar behövs mer än någonsin. Vi är inne i nyindustrialiseringen, men behöver hålla bredden och erbjuda en attraktiv arbetsmarknad, säger Rickard Lundmark, vd Luleå Business Region.

I dag finns det 75 företag, flera utbildningar och 500 anställda inom spelbranschen i norra Sverige. Luleå just nu utgör bara en liten del men det vill kommunen ändra på. Kommunalrådet Fredrik Hansson (S), själv en gamer, är en av dem som ser betydelsen av den växande industrin.

– Jag spelar Dota 2. Ett e-sportspel. Skämtsamt brukar jag säga att jag har lagt ner en läkarexamen på det.

Värd för spelkonferens

Bland annat står Luleå kommun som värd för den internationella spelkonferensen Global Top Rounds som hålls under onsdagen och torsdagen. Kommunen har även tillsammans med Luleå Business Region gjort två ansökningar om EU-finansiering för att få igång en spelindustri.

– Det behövs en plattform. Ibland behöver det offentliga möjliggöra det så att man tillexempel har någonstans att vara. Boden och Skellefteå har möjliggjort för den här industrin att etablera sig, säger Fredrik Hansson.

”En av Sveriges största basindustrier”

En av Luleås få spelutvecklare är Ingrid Fridesjö. Tillsammans med Maya Umar utvecklar hon ett mobilspel som ska få en så kallad ”soft launch” nästa år med framförallt Indonesien och Malaysia som marknad.

– Man måste ha några som jobbar för det och vågar att satsa. Många tror tyvärr att spelindustrin fortfarande är en hobby, flummigt och för ungdomar. Men det är en av Sveriges största basindustrier. Den omsatte över 40 miljarder förra året på export.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.