Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Alla får jobb direkt” – hör om utbildningen till ambulanspersonal. Foto: Ulrika Wänkkö/SVT

Ny ambulanspersonal utbildas i Norrbotten – krisen är akut

Uppdaterad
Publicerad

Behovet av ambulanssjukvårdare är stort i hela landet. Ett sätt för att lösa krisen är att utbilda fler – och Luleå är en av få orter som erbjuder detta.

– Alla som gått ut har fått jobb, säger utbildningsledaren Anna Bergendorff.

EU:s nya regler för arbetstidsregler ledde under hösten till att ambulanspersonal valde att säga upp sig och inte minst glesbygdsorter som Gällivare drabbades hårt.

– Många av dem som pendlar långt till jobbet sade upp sig då det inte längre blev möjligt att jobba dygn, säger Anna Bergendorff, utbildningsledare för ambulanssjukvårdarutbildningen i Luleå.

Ambulanspersonal

I det läget är det en fördel att en av landets tre utbildningar till ambulanssjukvårdare är en distansutbildning med samlingsort i Luleå.

– Vi har ett högt söktryck och alla som gått ut har fått jobb.

Elever från hela landet

De som idag går utbildningen kommer från Ystad i söder till Luleå i norr. Några elever från Norrbottens mer glesbefolkade kommuner har man dock inte.

– Vi skulle gärna se att personer som bor i Malmfälten sökte utbildningen, säger Bergendorff.

För närvarande söks ambulanspersonal över hela landet. Störst är efterfrågan i Norrbotten, Stockholmsområdet och Skåne.

I klippet hör du mer om utbildningen och vilka man särskilt vill utbilda.

Ambulanssjukvårdare

I en ambulans ska enligt reglerna alltid finnas en legitimerad ambulanssjuksköterska. Den person som arbetar jämte sjuksköterskan i ambulansen är ofta en ambulanssjukvårdare.

Det är ambulanssjuksköterskan som har det medicinska ansvaren i ambulansen.

Ambulanssjukvårdaren är ofta den som kör ambulansen och fungerar även ofta som sjukvårdsledare ute på plats, det vill säga styr om resurser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ambulanspersonal

Mer i ämnet