Styckmordet i Boden blev dråp

Publicerad

Hovrätten mildrar domen i fallet där en 20-årig kvinna dödades och styckades i Boden. Mycket märkligt domslut säger åklagaren Ulrika Scönbeck.

Luleå tingsrätt dömde mannen till 14 års fängelse för mord. Hovrätten i övre norrland ändrar domen till dråp och sänker straffet till 10 års fängelse.

Enligt domen dödade mannen kvinnan genom att flera gånger sticka eller hugga henne med ett knivliknande föremål i hjärttrakten. Efteråt avlägsnade han hennes ben och händer och placerade det mesta av kvarlevorna på två olika platser i ett skogsparti.

Enligt hovrättens dom är det oklart om det varit fråga om ett utdraget dödsförlopp, och inget har framkommit som närmare kunnat förklara gärningsmannens handlande.

Det kan inte uteslutas att hans säregna personlighet inverkat så att han handlat i mycket stor affekt, anser hovrätten, vilket är förmildrande.

Därför ändrar hovrätten Luleå tingsrätts dom från januari i år till att han döms för dråp i stället för mord och straffet sänks från 14 till 10 års fängelse, alltså maximistraffet för dråp.

Mannen har Aspergers syndrom och ADD.

Varken mordplatsen eller vapnet har hittats, men det är klarlagt att kvinnan höggs ihjäl. I mannens bil fanns kvinnans blod.

Mannen, som nekat till brott, bytte advokat till rättegången i hovrätten. Åklagarna ville att straffet skulle höjas till 18 års fängelse.

Gärningsmannen ska betala skadestånd till offrets föräldrar med 80 000 kr var för psykiskt lidande, enligt hovrättens dom.

”Hört talas om styckdråp?”

Ulrika Schönbeck, en av två åklagare i målet, är mycket förvånad över domslutet.

-Jag tycker det är mycket märkligt hur man kan rubricera det här brottet som dråp och inte som mord, säger hon.

Domstolens motivering, att det är svårt att veta vad som hänt, ger hon inte mycket för.

-Hon har fått ett stort antal knivhugg och han borde kunnat besinna sig under tiden. Rättsläkarna kom fram till att det var ett utdraget förlopp. Sedan styckade han hennes kropp, så det kan inte vara dråp. Har någon hört talas om ett styckdråp?, säger hon.

Schönbeck har inte hunnit läsa domen, men tycker spontant att fallet borde prövas i högsta instans.

-Normalt sett går inte ett mord till HD, men jag tycker att det finns en möjlighet här, även med tanke på hur restriktiva de är.

Bakgrund: Kroppsdelar hittade efter två veckor

Visa

Den 20-åriga kvinnan i Boden anmäldes försvunnen tisdagen den 7 maj 2013.

På lördagen innan skrev hon på Facebook att hon skulle motionera och sedan gå hem till en vän och plugga. Mannen hon gick hem till är den nu dömde 22-åringen, som hela tiden nekat till brott.

På fredagskvällen den 10 maj avbröt polisen sökandet.

Den 20 maj hittade organisationen Missing People kroppsdelar från kvinnan i ett ödehus i Boden. Den 22 maj hittades fler kroppsdelar i skogen i närheten. Dagen efter greps mannen, som själv hade varit med och letat efter kvinnan. (TT)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Styckmordet i Boden

Mer i ämnet