Foto: TT

Ny kraftledning i Gällivare tryggar satsningen på grönt stål

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen har beslutat att det ska byggas en ny kraftledning mellan Vitåfors och Porjus. Mångmiljoninvesteringen görs för att att klara satsningen på koldioxidfri stålproduktion i Norrbotten.

Det är i Vitåfors utanför Gällivare som Hybrits anläggning för järnsvamp, utan att det används kol i processen, kommer ligga och nästa steg är koldioxidfritt stål.

Men det krävs stora mängder el för att klara av produktionen av grönt stål.

Fossilfri ståltillverkning

Kostnad: 700 miljoner kronor

Och nu har regeringen gett Svenska Kraftnät klartecken att bygga en ny 400 kilovolts-station vid Gällivare och en fem mil lång kraftledning mellan Vitåfors och Porjus kraftverk.

Kostnaden för investeringen beräknas bli 700 miljoner kronor.

– Investeringen i kraftnät möjliggör den koldioxidfria stålproduktionen. De enorma satsningar på elnätet som ska göras under de kommande åren är avgörande för att de industrisatsningar som planeras ska bli verklighet, säger energiminister Anders Ygeman (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fossilfri ståltillverkning

Mer i ämnet