Lavinvarning för Abisko och Riksgränsen – skidåkares belastning kan utlösa lavin

Uppdaterad
Publicerad

Snödrev och varmare väder gör att snötäcket under måndagen väntas vara särskilt känsligt i Abisko- och Riksgränsenfjällen.

”Det är mycket hårt fjällväder och mänskligt utlösta laviner möjliga”, skriver Naturvårdsverket.

Sedan i lördags kväll råder en varning för området: ”En skidåkares belastning kan räcka på enstaka platser för att starta laviner, medan en snöskoter kan starta laviner på fler platser”, skriver Naturvårdsverket på sajten lavinprognoser.se.

Därför ska man planera sin fjälltur så att man håller sig under 30 graders lutning i terrängen, och göra konservativa vägval.

Farliga ”bestående flak”

Varningen gick först ut för söndagen, men har på grund av mildare temperatur nu förlängts till och med måndag kväll. Bland annat bestående flak som inte syns med blotta ögat: ”Branta sluttningar som har färsk drevsnö eller är påverkade av uppvärmning (regn och/eller plusgrader) är de känsligaste.”

Naturvårdsverket varnar också för att drevsnö kan bilda flak som blir allt hårdare med storm- eller orkanvindar. Tecken på att drevsnön är instabil är sprickor som skjuter iväg framför skidor eller skoter.

Den nuvarande risken är ”måttlig”, det vill säga 2 av 5 på lavinprognosskalan. Det är något lägre än den gångna veckan, då en soldat från K 4 omkom när han drogs med i en lavin under övning. Olyckan skedde på Kebnekaise där lavinprognoserna ännu inte är igång, men efter olyckan gick länsstyrelsen ut med en generell varning för stora delar av fjällkedjan.

Stormvindar på kalfjället

Utöver lavinfaran blir det hårt väder i norra Lapplandsfjällen, med en gul varning under söndag eftermiddag och kväll. För natten till måndag har SMHI utfärdat orange varning för vind i kombination med snöfall på kalfjället.

Måndag morgon kan vinden i höga fjällpartier nå stormstyrka, det vill säga 25-30 meter i sekunden. Den orange varningen gäller fram till den 2 mars.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.