Åke Berggren, överläkare vid Sunderby sjukhus i Luleå, garanterar att metoden ska förhindra fler fall av livmoderhalscancer. Foto: Jimmy Bäckström/SVT

Ny metod ska förhindra fler fall av livmoderhalscancer

Uppdaterad
Publicerad

400 till 500 kvinnor drabbas av livmoderhalscancer varje år i Sverige. Nu inför Region Norrbotten en ny metod för att på ett säkrare sätt upptäcka förstadier.

– Det gör att vi kommer förhindra fler fall av cancer, säger överläkare Åke Berggren.

Den gynekologiska cellprovtagningen går till på precis samma sätt som tidigare, men analysen av cellprovet har förbättrats. Cellprov är viktigt för alla som har en livmoderhals.

Livmoderhalscancer har ökat under de senaste tio åren, men forskning visar att risken för livmoderhalscancer minskar med 90 procent vid regelbundna cellprovskontroller.

– Vi vet idag att cancer i livmoderhalsen och förstadier till cancer orsakas av vissa typer av virus (HPV), säger Åke Berggren, överläkare inom obstetrisk- och gynekologisk vård.

Kommer den här metoden minska antalet fall av cancer?

– Vi vet att det kommer göra det, säger Berggren.

Se mer i klippet där Åke Berggren intervjuas  och barnmorskan Petronella Bäck som arbetar vid Sandens hälsocentral i Boden.

Om HPV (humant papillomvirus)

  • Humant papillomvirus är ett mycket vanligt förekommande virus och det finns över hundra olika typer. Vissa virustyper orsakar könsvårtor (kondylom) och andra kan ge upphov till cellförändringar som kan utvecklas till cancer.
  • HPV överförs via sexuella kontakter och det sprids väldigt lätt.
  • HPV-infektionen i sig själv kan inte behandlas. Hos de allra flesta ger HPV en infektion som inte märks alls och läker ut av sig själv. Nära nog alla människor smittas någon gång under sin livstid.
  • Vaccin och kondom ger inte ett heltäckande skydd mot livmoderhalscancer. Vaccin mot HPV är ett komplement till screeningprogrammet.

Källa: Region Norrbotten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.