Tobias Persson är projektledare på Tillväxtanalys. Visa alla (3)
Visa alla (3)

Krav på snabbare tillstånd för gruvbrytning

Publicerad

Omställningen till ett hållbarare samhälle gör att utvinningen av vissa metaller och mineraler måste öka. Därför måste det gå snabbare att få tillstånd till gruvbrytning. Den slutsatsen dras i en ny rapport från den statliga myndigheten Tillväxtanalys.

Vindkraftverk, solceller och elbilar är produkter som behövs om vi ska klara övergången till ett hållbart samhälle. Men det kräver metaller och mineraler som kobolt, litium, grafit och volfram som idag mest utvinns i Kongo, Kina och andra länder med svag miljölagstiftning.

Flera av dom finns i Sverige och vi kan utvinna dom på ett miljövänligare sätt. Men för att få fler att vilja investera behöver tillståndsprocessen bli effektivare, anser Tillväxtanalys.

– Det behöver gå snabbare men måste samtidigt fortsätta att vara rättssäkert. En väg skulle kunna vara att samla dom här frågorna i en myndighet, säger Tobias Persson som är projektledare på Tillväxtanalys.

”Fyndigheter i Norrbotten”

På uppdrag av regeringen utreder SGU vilka områden som skulle vara intressanta för den här typen av gruvor. Bergslagen är hetast men också Norrbotten och Skelleftefältet nämns.

– Det finns flera intressanta fyndigheter i Norrbotten, framförallt av grafit, säger Tobias Persson.

Kan orsaka miljöproblem

Utvinning av dom här metallerna och mineralerna orsakar ofta lokala miljöproblem. Dessutom riskerar nya gruvor att hamna i konflikt med andra näringar som turism och renskötsel.

– Helt klart. Men vi behöver dom här metallerna om vi ska kunna leva på ett hållbarare sätt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer