Nya besparingar på länstidningarna – ”Det kommer att bli mindre journalistik”

Uppdaterad
Publicerad

Norrbottens medias intäktsras innebär att nya besparingar på personalen ska genomföras. Mer än tio tjänster dras in och tre av dem finns på redaktionen.

Mediahusets styrelse tvingades göra om årets budget eftersom annonsintäkterna minskat med 5,5 miljoner och upplageintäkterna med nästan 1,5 miljoner kronor. Totalt 10, 5 tjänster ska dras in och enligt Norrbottens media handlar det främst om vakanser som inte kommer att tillsättas.

Överskott i budgeten

Intäktsraset innebär att annonsavdelningen minskar med sex tjänster, distributionen med 1,5 tjänster och redaktionen med tre tjänster.

Norrbottens Media i kris

– Det är klart att alla besparingar gör att verksamheten påverkas, men vi hoppas att det ska gå så smidigt som möjligt med en del tekniska lösningar och att vi ska ha kraften kvar att bevaka hela länet på ett lika bra sätt som vi gör i dag, säger redaktionschefen Åsa Junkka.

Dessutom blir det nya förhandlingar om att ledningen vill vakantsätta ytterligare två journalisttjänster och bemanna dem med vikarier. Totalt visar den nya budgeten på ett överskott på 23,4 miljoner och det anser ledningen vara stabilt och fullt godkänt.

”Mindre journalistik”

Linda Kask, vice ordförande för klubbstyrelsen vid Norrbottens media, känner en stor oro inför framtiden.

– Det här kommer i förlängningen att leda till mindre journalistik eftersom vi blir färre personer som ska utföra detta oerhört viktiga arbete. Visst kommer det att märkas bland våra läsare, säger hon.

Facket har fått information om att utvecklingen ser nattsvart ut när det gäller annonsintäkter för NSD och Norrbottens-Kurirens papperstidningar. och att nedskärningarna därför är nödvändiga.

Och budgetminskningarna är också förhandlade och klara.

– Det är klart att det är en oroande utveckling. Vi har ju ganska många år bakom oss som har varit tuffa och slitsamma. Det handlar om stålbad, framförallt för våra medlemmar.

– Det har varit nedskärningar och fotograferna och redigerare har avvecklats. Vi hoppades få lite lugn och ro nu, men så blev det tyvärr inte, säger Linda Kask.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrbottens Media i kris

Mer i ämnet