Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Enligt Socialstyrelsen ska patienter med sämre munhälsa komma mycket oftare på tandläkarbesök än de med friska munnar. Mer om det i klippet. Foto: Arkivbild/SVT

Nya nationella riktlinjer – så ofta ska en vuxen med frisk mun besöka tandläkaren

Publicerad

Enligt Socialstyrelsens nya nationella riktlinjer bör tandvården riskbedöma patienter i högre utsträckning. Patienter med sämre munhälsa bör komma mycket oftare än de med friska munnar.

I höstas kom nationella riktlinjer från Socialstyrelsen som ger rekommendationer om tandvård för barn och vuxna. Riktlinjerna är till för beslutsfattare i tandvården som till exempel politiker, tjänstemän och verksamhetschefer.

Kan vänta i fyra år på tandläkarbesök

Ett av huvudbudskapen handlar om att kalla patienter till basundersökningar lagom ofta. Vilket betyder att patienter med hög risk för dålig munhälsa undersöks oftare, runt en gång per år.

Medan patienter med låg risk och mindre besvär behöver besöka en tandläkare max en gång per 2-3 år. I Norrbotten kan det dock handla om uppemot fyra år.

– Det är för att samhällets samlade resurser till tandvården ska räcka till. Det här rör inte bara Folktandvården utan även privattandvården, säger Maria Pettersson, verksamhetschefen för Folktandvården.

Hoppas de privata anammar riktlinjerna

Enligt Maria Pettersson innebär de nationella riktlinjerna inga förändringar för Folktandvården i Norrbotten. Anledningen är att man, enligt henne, har jobbat efter dessa principer sedan flera år tillbaka.

– Men nu hoppas vi att de privata anammar det här arbetssättet, säger hon.

Hör Folktandvårdschefen Maria Pettersson svara på om munhälsan kan bli sämre när man kallas mer sällan i videon ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer