Nu föreslås nya principer för jakten på Luleå kommuns marker. Stadsbyggnadsförvaltningen vill också ha ett nytt arrendeavtal med Luleå jaktvårdsklubb. Foto: TT

Nya principer för jakt på Luleå kommuns mark

Uppdaterad
Publicerad

Stadsbyggnadsförvaltningen i Luleå föreslår att nya principer för jakt och viltvård på kommunens mark ska börja gälla. Förvaltningen vill också ha ett nytt arrendeavtal med Luleå jaktvårdsklubb.

Trepartsavtal med andra jaktlag kan bli aktuella, där framförallt förhandling med föreningar och klubbar som i dag har avtal kommer att prioriteras.

– Luleå kommun äger ganska mycket mark som också är jaktbar. Vi vill göra det möjligt för så många Luleåbor som möjligt att jaga även om man inte har egna jaktmarker, säger Robert Eriksson, avdelningschef på stadsbyggnadsförvaltningen i ett pressmeddelande.

Jaktavtal Luleå jaktvårdsklubb

Så tycker Jägareförbundet

Jägareförbundet Norrbotten är positiv till Luleå kommuns förslag att upplåta jakten till en förening som har ett öppet medlemskap utan krav på markägande eller arrende.

– Vi är faktiskt unika i landet med att erbjuda den här möjligheten för medborgarna, framhåller Robert Eriksson.

SVT Nyheter Norrbotten har vid flera tillfällen berättat om ett mycket ovanligt jaktavtal mellan Luleå kommun och Luleå jaktvårdsklubb. Under 40 år jagade föreningen helt gratis på kommunal jaktmark.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jaktavtal Luleå jaktvårdsklubb

Mer i ämnet