Gratis jaktavtal i 40 år – kommunalråd på dubbla stolar

Uppdaterad
Publicerad

Förre kommunalrådet Kjell Mickelsson (S) skrev för snart arton år sedan på ett arrendeavtal med Luleå jaktvårdsklubb som han var ordförande för. Han satt på dubbla stolar och ordnade ett gratis jaktavtal i 40 år för sin förening.

Det var i slutet av 1998 som Luleås ledande socialdemokrat Kjell Mickelsson i praktiken skrev ett avtal med sig själv, som ordförande i Luleå Jaktvårdsklubb.

Men för att det inte skulle se konstigt ut fick viceordföranden skriva på avtalet.

Jaktavtal Luleå jaktvårdsklubb

”Guldkantat avtal”

Jaktarrendeavtalet för 4 000 hektar kommunal mark i Luleå är gratis och gäller i 40 år och om det inte sägs upp så gäller det i 40 år till efter det.

Som motprestation lovar klubben att i kommunens ställe ta på sig skyddsjakt och även sköta avlivandet av älg, hjort och rådjur som skadats i trafikolyckor.

Jaktavtalet beräknas vara värt 200 000 kronor per år eller åtta miljoner kronor på 40 år räknat på en arrendeavgift på 50 kronor per hektar.

– Det är ett guldkantat avtal, säger Nils-Olof Lindfors (C).

– Det är ett guldkantat avtal som kommit till när Kjell Mickelsson satt på två stolar. Det är det som kallas jäv. Jag tycker att det är väldigt märkligt, speciellt som bara en jaktvårdsklubb gynnas. Det här ser inte bra ut och borde granskas av kommunens revisorer, säger Nils-Olof Lindfors, centerpartistisk politiker och tidigare ordförande i LRF Norrbotten.

”En demokratireform”

Kjell Mickelsson är inte speciellt intresserad av att kommentera jaktavtalet.

– Men jag tycker att det är ett rimligt avtal eftersom Luleå jaktvård klubb är den enda klubben som är öppen för alla. Det här möjliggör för alla kommunens invånare att jaga på kommunens mark. Det är en fin grej och jag ser det som en demokratireform. Jag fattar inte varför folk klagar. Det är ju löjligt.

Men du var både kommunalråd och ordförande i Luleå Jaktvårdsklubb när avtalet skrevs?

– Det kanske jag var, men inte var det något fel med det. Det är väl fantastiskt att luleåborna via avtalet får en sorts skatteåterbäring som höjer livskvaliteten.

”Inte för alla”

Men Nils-Olov Lindfors menar att det är en sanning med modifikation att alla får möjlighet att jaga.

–  Först ska du ha jägarexamen och det har inte alla och sedan ska du vara en ansvarsfull jägare enligt styrelsen. Luleå jaktvårdsklubbs medlemsantal har inte ökat speciellt mycket sedan 1998, det visar att det inte riktigt är som det står i avtalet, säger han.

– Äsch, svammel. Det här är pseudoproblem i efterskott, säger Kjell Mickelsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jaktavtal Luleå jaktvårdsklubb

Mer i ämnet