Region Norrbotten samtalar med LKAB om inlösen av Kiruna sjukhus. På bilden regionrådet Glenn Berggård (V), Kirunas kommunalråd Kristina Zakrisson (S) och regionråden Agneta Granström (MP) och Anders Öberg (S).

Nytt sjukhus till Kiruna

Publicerad

I dag presenterade regionledningen i Norrbotten en avsiktsförklaring om att inleda förhandlingar mellan Region Norrbotten och LKAB angående inlösen av sjukhusbyggnaden i Kiruna.

Det innebär att man till hösten startar en förhandling med LKAB om detaljerna i hur, när, vad  och ersättningsnivån för inlösen av sjukhusbyggnaden i Kiruna.

– Regionfullmäktige i Norrbotten ska ha ett avtal våren 2019 för att ta ett beslut, målsättningen är byggstart 2022 och sjukhuset ska stå klart 2026, säger Anders Öberg (S) regionråd Norrbotten.

Det gäller avtalet

Regionledningen menar att Kirunaborna får ett nytt modernt sjukhus för arktisktmiljö med nya metoder,kompetens och teknik, men vad sjukhuset i detalj  ska innehålla eller om det nya sjukhuset ska få tillbaka eller utökad verksamhet eller vårdavdelningar som har funnits engång i tiden ville inte regionrådet  berätta.

– Det Kirunaborna ska veta är att ni kommer att ha ett sjukhus, sen när det gäller innehållet, ja då måste man titta på funktioner och verksamheter, i dagsläget är det  för tidigt att prata om vilka saker som ska finnas inne i huset, avtalet innebär hur vi ska kunna bygga ett nytt hus, säger Anders Öberg.

Hoppas på invigning 2026.

Avsiktsförklaringen kommer att tas upp för beslut vid regionstyrelsens sammanträde 3 oktober. Samtidigt påbörjas också arbetet med att ta fram ett konkret avtal som skall kunna föreläggas regionfullmäktige våren 2019.

– Efter detta sker planering och den politiska beslutsprocessen inför att formella beslut ska tas i regionstyrelse och regionfullmäktige om bygget av det nya sjukhuset som vi vill ska stå klart under 2026, tillägger Anders Öberg.

Enligt Anders Lindberg, informationschef vid LKAB, köper LKAB sjukhusbyggnaden och ersätter Region Norrbotten med en summa pengar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer