Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Per Larsson/TT/TeuvoPalomäki/SVT

Stort EU-möte i Kiruna – gruvan visas upp och krav ställs

Uppdaterad
Publicerad

EU:s regionkommitté kommer till Kiruna för att fokusera på industrins omställning. Möjligheter och utmaningar kopplade till glesbefolkade områden ska diskuteras under tre dagar.

Det är drygt 70 regionråd och kommunalråd från olika EU-länder som samlas i Kiruna. De ska titta på samhällsomvandlingen men framför allt ta del av den omställning som sker i Norrbotten för att skapa en fossilfri industriproduktion.

Stolta att EU väljer Kiruna

Regionkommittén är regionernas och kommunernas röst i EU. Den företräder lokala och regionala myndigheter och ger råd om ny lagstiftning som har konsekvenser för regioner och kommuner.

– Det kommer att bli jättekul och intressant att få träffa kollegor från andra delar av Europa. Vi är stolta över att EU återigen har valt ett stort möte här i Kiruna, säger kommunalrådet Mats Taaveniku (S).

Historiskt beslut fattas

EU-mötet kommer att resultera i en Kirunadeklaration.

– Det är ett historiskt beslut som fattas i Kiruna. Det handlar om på vilket sätt EU kan vara med och stödja de gröna industriomställningarna som måste ske – inte bara i Kiruna och Malmfälten – utan i hela Europa, säger Taaveniku.

I Kiruna kommer de europeiska politikerna att besöka LKAB-gruvan, ishotellet i Jukkasjärvi och rymdbasen Esrange.

I klippet hör du vad Kirunas kommunalråd vill berätta för EU- kollegerna.

Europeiska regionkommittén (REK)

Den Europeiska regionkommittén (REK) är regionernas och kommunernas röst i EU. Den företräder lokala och regionala myndigheter och ger råd om ny lagstiftning som har konsekvenser för regioner och kommuner.

I hög grad är det genom EU-fonderna som norra Sverige kunnat bygga upp besöksnäringen, satsa på gruv- och stålindustrins omställning, bygga ut bredband och annan infrastruktur, satsat på forskning och innovation.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.