Miljöpartiet fick ett mandat till när länsstyrelsen slutliga sammanräkning av valresultatet i Jokkmokk blev klart. Miljöpartiets gruppledare Henrik Blind är nu ett av alternativen till kommunalrådsposten. Foto: SVT

Nytt valresultat i Jokkmokk – MP får ett mandat till

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna förlorade ett mandat och Miljöpartiet fick ett till när länsstyrelsen slutliga sammanräkning av valresultatet i Jokkmokk blev klart.

De gröna är nu det näst största partiet i kommunen – och är beredda att styra i fyra år framåt.

Under de senaste fyra åren har Socialdemokraterna och Vänsterpartiet styrt Jokkmokkspolitiken med hjälp av vågmästarna från Sverigedemokraterna.

Men nu är det slut med det.

”Vi har gjort ett dåligt val”

Efter länsstyrelsens slutliga sammanräkning av rösterna så visar det sig att Socialdemokraterna förlorar ett mandat till och går från sju till sex mandat.

Miljöpartiet vinner däremot ett mandat och går från tre till fyra mandat och blir näst största parti tillsammans med Framtid i Jokkmokk.

Det betyder i ett slag att Cecilia Lundin (MP) får en ordinarie plats i fullmäktige och att Ann Enberg (S) blir utan.

– Ja, vad ska man säga? Jag är jättebesviken över att vi har gjort ett dåligt val i Jokkmokk. Som jag ser det är det klart nu, det blir ett nytt styre,De kan kvittera ut vinsten och vi har nu tillsatt en analysgrupp för att diskutera vad som blev fel den här gången,  säger Sven Holmqvist, tvåa på s-listan och partiets lokale ordförande.

”Beredd att ta ansvar”

Miljöpartiets gruppledare Henrik Blind är desto mer nöjd med att den gamla oppositionen nu fått tretton mandat och socialdemokraterna, vänsterpartiet och Sverigedemokraterna tio mandat.

– Det känns skönt att vi nu har ett tydligt majoritetsförhållande jämfört med den här mandatperioden, då Sverigedemokraterna haft en vågmästarroll, säger han.

Men frågan är vem som blir kommunalråd, Henrik Blind är själv ett alternativ.

Han blev fjärde ersättare i riksdagen för miljöpartiet i Stockholm, men kan ta ett tungt uppdrag på hemmaplan trots det.

– Vi har inte pratat ihop oss ännu, men ställer man sig som förstanamn på en lista så måste man vara beredd att axla en sådan roll om frågan kommer, säger Henrik Blind.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Följ dina lokala nyheter om valet i Norrbotten

Mer i ämnet