Obemannad teststation i Arvidsjaur – undersköterskan Lotta: ”Mer tid att vårda sjuka”

Uppdaterad
Publicerad

Nu finns tre obemannade teststationer för covid-19 i Norrbotten. Det är Arvidsjaur, Arjeplog och Övertorneå som är pilotkommuner och målet är att minska arbetsbelastningen för vårdpersonalen.

– Otroligt bra. Nu kanske vi kan ägna mer tid åt att vårda de som kommer hit och är sjuka, säger Lotta Åman, undersköterska vid Arvidsjaurs hälsocentral. 

Tanken med obemannade teststationer är att man på ett enklare och mer tillgängligt sätt ska kunna testa sig för covid-19.

– Vi hoppas att många väljer att hämta ett testkit om man befarar att man blivit smittad med covid-19. Det skulle göra så att vår arbetsbelastning minskar, säger Lotta Åman.

Coronaviruset i Norrbotten

Så många tester tas – varje dag

Hur hög är arbetsbelastningen?

– Vi tar i snitt 20-25 covidtester per dag. Varje test tar cirka 25 minuter. Det tar tid och kräver stora resurser, säger Lotta Åman.  

Med en obemannad teststation får man själv hämta och lämna sitt prov. 

– Redan i februari kommer det att dyka upp fler teststationer vid hälsocentraler i Norrbotten, säger Ulf Bergman, chef för Division Nära. 

I klippet berättar Lotta Åman om teststationen i Arvidsjaur.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet