Testkit för misstänkt covid-19 kan nu hämtas i en provlåda utanför några av hälsocentralerna i Norrbotten. Foto: Maria Lindgren/Region Norrbotten

Lådor med testkit ersätter teststationerna i Norrbotten

Uppdaterad
Publicerad

Ett nytt system för egenprovtagning för covid-19 införs i Norrbotten. Teststationerna ersätts med testkit som hämtas och lämnas vid en provlåda utanför hälsocentralerna. Först ut är Arjeplog, Arvidsjaur och Övertorneå.

– Det är en stor fördel att patienten själv sköter hämtning och lämning av testkit. På så sätt kan de som arbetar på hälsocentralen lägga sin tid på att ta hand om andra sjuka patienter, säger Ulf Bergman, chef för Division Nära, Region Norrbotten.

Fler orter

Region Norrbotten har i dag egenprovtagning via provtagningsplatser, ombud på apotek eller via hemleverans. Snart upphör det avtal som Folkhälsomyndigheten har med de externa samarbetspartner som regionerna använt för egenprovtagningen. Därför startar nu provtagning med egenregistrering. Provet är märkt med en QR-kod som man själv registrerar på 1177.se.

Coronaviruset i Norrbotten

Under onsdagen sattes de första lådorna ut i Arjeplog, Arvidsjaur och Övertorneå och så småningom ska de finnas vid andra hälsocentraler i Norrbotten.

Råd innan du hämtar ett testkit:

  • Du kan bara hämta testkit till den som ska provtas. Blir testkitet liggande för länge kan det bli gammalt.
  • Om möjligt hämtas och lämnas testkitet av en symtomfri person. Om det inte är möjligt är det viktigt att du tar dig till lådan på ett smittsäkert sätt. Var noggrann med handhygien och använd gärna munskydd för att minska risken att smitta andra.
  • Testkitet måste registreras med QR-koden på instruktionen av den som tar provet för att provsvar ska fås.
  • Ta gärna med dig handsprit och sprita händerna innan du tar ditt testkit.

Region Norrbotten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet