Ödesdomen i Pajala har fallit – gruvan får grönt ljus men tillståndet begränsas kraftigt

Uppdaterad
Publicerad

Får Kaunis Iron fortsätta bryta järnmalm eller inte? Nu har Mark- och miljödomstolen sagt sitt och de godkänner gruvtillståndet – men den årliga produktionen begränsas kraftigt.

– Det börjar gälla om tre veckor om domen inte överklagas, säger Camilla Wolf-Watz, tekniskt råd på Mark- och miljödomstolen till SVT.

Redan 2018 begärde Naturvårdsverket att det miljötillstånd som Kaunis irons ärvde från Northland ska återkallas. Man påpekade att verksamheten inte bedrivs på det sätt som beskrivs i tillståndet.

Det handlar bland annat om storleken på klarningsmagasinet och att transporterna sker med lastbil i stället för med tåg från Kolari.

Gruvan i Pajala

Men under torsdagen kom beskedet att Mark- och miljödomstolen inte återkallar tillståndet för gruvbrytningen.

Delvis återkallelse

”Mark- och miljödomstolen har beslutat att delvis återkalla Kaunis Iron AB:s tillstånd och begränsa den årliga tillståndsgivna produktionen från 20 miljoner ton malm till 7 miljoner ton malm till följd av att verksamheten till viss del bedrivs i strid med gällande tillstånd”, skriver Mark- och miljödomstolen.

Begränsningen är dock av akademisk betydelse eftersom Kaunis iron inte har för avsikt att bryta med än sju miljoner ton årligen inom befintligt tillstånd.

Får svårt att utöka verksamheten

Kaunis iron har samtidigt gjort en ansökan om ett helt nytt miljötillstånd där även en utbyggnad ingår. Det beslutet dröjer ytterligare och i dag producerar gruvan ungefär sju miljoner ton per år.

”Då verksamheten för närvarande undergår sådan prövning framstår det som oproportionerligt att nu helt återkalla tillståndet och därmed förbjuda verksamheten”, står det i domen.

Kaunis: ”Viktig dom”

Gruvbolaget kommenterar själva dagens beslut i ett pressmeddelande.

– Det här är en viktig dom för hela den svenska industrin, att beviljade tillstånd gäller, säger Klas Dagertun, vd, Kaunis Iron.

Han fortsätter:

– Domen begränsar framtida produktionsökningar och löser heller inte våra långsiktiga behov. Vi vill därför så fort som möjligt få till en huvudförhandling om vår ansökan om ett nytt utökat tillstånd. Först då kan vi förverkliga vår vision om en hållbar gruvverksamhet för kommande generationer i Tornedalen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gruvan i Pajala

Mer i ämnet