Katarina Johansson, biträdande närsjukvårdschef för Luleå/Boden. Foto: SVT

Övertid på 450 timmar bland vårdpersonal

Uppdaterad
Publicerad

Region Norrbotten har under sommaren försökt använda egen personal på Sunderby sjukhus. Men det har lett till skenande övertider, hos viss vårdpersonal på över 450 timmar.

Personalen vid sjukhuset i Sunderbyn har gjort ett fantastiskt arbete i sommar. Det säger biträdande närsjukvårdschefen för Luleå/Boden Katarina Johansson. Men det går inte att sticka under stol med att läget varit ansträngt.

– Det har varit en tuff sommar med en hög belastning på vården och personalen har haft en ansträngd arbetsmiljö. Och med det höga tryck som varit, har det funnits risk för patientsäkerheten, säger Katarina Johansson, biträdande närsjukvårdschef för Luleå/Boden.

Men det är än oklart om patientsäkerheten hotats. Man har inte hunnit analyserna avvikelserna, säger Katarina Johansson.

Ökad övertid

Minskat antal vårdplatser på Sunderbyn är ett exempel som lett till hög arbetsbelastning. Ett annat är övertidsuttaget som under dom tre sommarmånaderna varit högre än förra sommaren. Några få enskilda medarbetare har hamnat på 450 timmar övertid per person.

– Vi ser under juni, juli och augusti ett kraftigt ökning av övertiden. Det beror på att vi löst en stor del av sommarbemanningen med egen personal och det ger ju övertid, säger Katarina Johansson.

Bekymrade

Från fackligt håll är man bekymrade över situationen. Vårdförbundet menar att Region Norrbotten måste sticka ut för att kunna både behålla och dra till sig sjukvårdspersonal.

– Röntgensjuksköterskorna i länet är dem lägst betalda i landet. Vi behöver få en bra löneutveckling för våra fyra yrkesgrupper och att framför allt bland dem som har lång erfarenhet och hög kompetens, säger Erica Ohlsson, Vårdförbundets ordförande i Norrbotten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.