I klippet berättar David Högnelid, LKAB, vad som fäller avgörandet ifall det blir Luleå eller Skellefteå som får den nya industriparken. Foto: Hans Sternlund/SVT

Ny dragkamp om miljardsatsning på industri – Luleå och Skellefteå gör upp

Uppdaterad
Publicerad

Luleå gick bet på Northvolts batterifabrik, H2GS:s fossilfria stålltillverkning och Hybrits demonstrationsanläggning. Men nu ökar Luleås chanser att kamma hem nästa stora miljardsatsning inom mineralförädling.

Det handlar om den industripark som LKAB ska bygga för att förädla apatit och sällsynta jordartsmetaller som ska utvinnas i vid järnmalmsgruvorna i Kiruna och Malmberget.

De nya prospekteringsresultaten vid gruvorna har gett goda resultat, vilket i sin tur ökar chanserna att hela tiomiljardersprojektet verkligen blir av.

Nu ska LKAB bestämma var industriparken ska byggas och för Luleås del har chanserna ökat. Helsingborg som tidigare var en kandidat har fallit bort och nu står valet mellan Luleå och Skellefteå.

Skellefteå drog vinstlotten när det gäller Northvolts stora batterifabrik medan H2 Green steel valde Boden för sin stålsatsning och Hybrit valde Gällivare för projektets nästa steg.

Under innevarande år ska beslutet komma och i klippet berättar David Högnelid, strategi- och kommunikationschef för affärsområde specialprodukter vid LKAB, vad som kommer att fälla avgörande och vad det betyder för den ort som får anläggningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.