Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Intresset för heliskiing ökar, men så gör även problemet med störningar i naturen. I klippet hör du vad Peter Samuelsson, vd för Kiruna Lappland, tycker om en reglering. Foto: SVT/Arkiv/Teuvo Palomäki/SVT

Ökat intresse för heliskiing – nu efterlyses reglering i fjällen

Uppdaterad
Publicerad

Den växande efterfrågan på helikopterskidåkning, heliskiing, skapar allt mer konflikter i fjällen. Nu vill Länsstyrelsen i Norrbotten att regeringen ser över hur verksamheten skyndsamt kan regleras.

Under det senaste åren har intresset för att transporteras ut i fjällvärlden med helikopter i jakt på det perfekta åket på skidor ökat.

Men turismen är inte okontroversiell. Både besöksnäring och rennäring i Kirunafjällen upplever de allt fler helikopterlyften som störande. Dessutom ger det påfrestningar i känsliga naturområden.

Är i dag oreglerat

Där vill nu Länsstyrelsen i Norrbotten att regeringen skyndsamt utreder hur förutsättningarna för helikopterskidåkning kan regleras. I dag är det i praktiken oreglerat.

– Länsstyrelsen följer utvecklingen men har inga möjligheter att agera eftersom det saknas lagstiftning för den här typen av verksamhet. Det är också vår uppgift att informera regeringen om vad som händer i länet och om åtgärder behöver vidtas. Därför uppmärksammar vi nu regeringen på problemet, säger landshövding Lotta Finstorp.

I klippet hör du vad Peter Samuelsson, vd för Kiruna Lappland, tycker om en reglering av helikopterskidåkning i fjällen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.