Taket på Universitetsbiblioteket på LTU skottas av. Foto: SVT

Oklart när Universitetsbiblioteket kan öppna igen

Uppdaterad
Publicerad

Luleå Universitetsbibliotek håller fortsatt stängt efter att det upptäckts att det fanns en risk att taket skulle rasa.

Det var under måndagen som Luleå Universitetsbibliotek fick utrymmas och stängas av efter att personalen upptäckt att det fanns en risk att taket kunde rasa in. Konstruktionen var på väg att ge vika var de stora snömassorna som fanns uppe på byggnaden.

På tisdagen öppnade biblioteket högst provisoriskt utanför biblioteksingången där studenter kunde låna reserverade böcker. Bibliotekslokalen håller dock fortsatt stängt.

Taket stöttas upp

Under måndagen började man skyddsstämpa och stötta upp taket inifrån. När taket är säkrat ska det skottas av, i nuläget är det oklart hur lång tid biblioteket kommer att vara avstängt.

På sin webbsida skriver LTU följande om skadan: ”Skadan som upptäcktes har inträffat mellan två I-balkar. En kraftig deformation har inträffat, troligen på grund av för stora snölaster, men utredning pågår. Området som har deformerats har en utbredd snölast utan lokala punktlaster. Den vänstra delen (sett inifrån mot A-huset) är den som deformerats kraftigt medan den högra delen visuellt påverkats men i betydligt mindre omfattning. I nuläget är det oklart hur lång tid det kommer att ta.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.