Taket på Universitetsbiblioteket på LTU skottas av. Foto: SVT

Universitetsbiblioteket i Luleå utrymt på grund av rasrisk

Uppdaterad
Publicerad

Luleå Universitetsbiblioteket har stängts igen och utrymts på grund av att det finns rasrisk i lokalen.

Under måndagsmorgonen upptäcktes det att delar av taket inne i biblioteket hade börjat ge vika.

– Det är inte så att det har rasat in snö utan konstruktionen har gett vika. Utifrån det fattade vi beslutet att stänga biblioteket och även utrymma personal och annat , säger Staffan Sarbäck, universitetsdirektör vid LTU.

Takras i Luleå

Beslutet att utrymma lokalerna har tagits tillsammans med universitetets huvudskyddsombud.

– Vi vet ju inte om problemet är större än vad vi ser inifrån. Det är det som är oroande givetvis, att vi inte vet hur det ser ut uppe på taket.

”Universitetets hjärta”

Han var själv med när personalen fick informationen att de inte kunde öppna biblioteket som det var planerat klockan 08.30 på måndagen. Då ringlade kön lång av studenter som ville in i lokalen.

– Ett bibliotek är ju universitetets hjärta. Det är den naturliga mötesplatsen där studenter strömmar till och det är deras absoluta favoritställe att sitta och plugga på.

– Det är en mötesplats och ett ställe där man trivs att vara på och nu i slutet av terminen drabbas vi av det. Förutom risk för hälsan hos våra studenter och personal så är det här en verksamhetsmässig skada.

I nuläget är det oklart när problemet kan vara åtgärdat och det går att vistas inne i biblioteket igen.

– Vi får avvakta och se. Fastighetsägaren har tillkallat expertis och vi kommer själva även att ha en egen expertis som tittar på det här. Så att vi kan vara säkra på att de åtgärder som presenteras av vår hyresvärd kommer föreslå är tillräckliga innan vi öppnar upp igen.

Andra incidenten på kort tid

Några veckor tillbaka inträffade en liknande incident inne i Centrumrestaurangen på universitetsområdet. Nu är LTU kritiska till att fastighetsägaren inte skottat av taket tidigare.

– Jag tycker att det här på något sätt borde ha blivit en läxa efter att Centrumrestaurangen fick skärmas av på grund av rasrisk och den inte var möjlig att vara i. Där skottade man ner snö från det stora taket ner till ett litet tak som inte höll.

– Då borde man ha kikat på hur det ser ut för övriga byggnader.

Kritisk

LTU ska ha haft synpunkter på fastighetsägarens snöröjning tidigare i vinter.

– Vi har även påtalat att det läckt in i biblioteket, plus att vi har synpunkter på brist av snöskottning framför nödutgångar, så frågan är inte ny om man säger så.

– Det kommer inte som en blixt från klar himmel att det här inträffar, säger Sarbäck.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Takras i Luleå

Mer i ämnet