Vinstintressen före säkerhet bakom takras

Uppdaterad
Publicerad

Ökade krav och minskad kontroll misstänks vara orsaker bakom flera fall där tak rasat in.

Ett exempel är raset i Kulturens Hus garage i somras. Raset utreds av Luleå Kommun med hjälp av Luleå Tekniska Universitet.

-Kraven ökar och man har avreglerat kontrollen och då vill man tjäna pengar och ingen har tagit ansvar för att det blir ordentliga konstruktioner. Det säger Lennart Elfgren, professor i konstruktionsteknik på LTU.

Takras i Luleå

-Här var det ju frågan om ett innertak som var infäst i en överkonstruktion och infästningen verkar ha varit av för låg kvalitet. Och där skulle det ju behövas bättre utförande och bättre kontroll.

Men det är inte säkert att den dåliga infästningen var den enda orsaken. På universitetet har man sett tecken på att innertaket var fuktigt och därför kan ha blivit tyngre än det egentligen skulle ha varit. Sven Rosendahl på kommunen som leder utredningen tror inte att fukt kan ha bidragit.

Lennart Elfgren vill inte särskilt peka ut bygget av Kulturens Hus men säger att ett vanligt problem numera är att många är inblandade i byggprocessen men att ingen har grepp om helheten.

-Ja det är ju svårt och det komplicerar det hela och gör att saker hamnar mellan stolarna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Takras i Luleå

Mer i ämnet