Universitetsbiblioteket vid LTU har utrymts på grund av rasrisk. – Vi har skottat taket, men det har uppenbarligen inte varit tillräckligt, säger Peter Bohman, kundansvarig vid Akamdeiska Hus.

Rasrisken vid LTU: ”Vi har inte skottat tillräckligt”

Uppdaterad
Publicerad

Ledningen vid Luleå tekniska universitet är starkt kritiska mot fastighetsvärdens sätt att sköta snöskottningen. Universitetet tvingades på måndagmorgonen utrymma biblioteket på grund av rasrisk.

– Vi har skottat taket, men det har uppenbarligen inte varit tillräckligt, säger Peter Bohman, kundansvarig vid Akamdeiska Hus.

Delar av taket inne i biblioteket har börjat ge vika och därför togs beslut om att omedelbart stänga lokalerna.

– Det här är mycket allvarligt och vi tar på oss det fulla ansvaret, säger Peter Bohman.

Takras i Norrbotten

Med största sannolikhet är det snömassorna på taket som orsakat situationen och under dagen har man arbetat med att stötta upp taket underifrån för att förhindra ytterligare taksvikt. Flera snöskottare har också varit på plats.

– Vi har alltid folk på plats och jag kommer att åka upp till Luleå i morgon, säger Peter Bohman, som är stationerad i Uppsala.

Problem även tidigare

Du berättar att ni har skottat på taket tidigare under vintern, hur kommer det sig att taket verkar ha blivit överbelastat av snömassorna?

– Vi har tydligen inte röjt tillräckligt. Taket ska hålla för stora snömängder så vi är överraskade, säger Peter Bohman.

Det är inte första gången som Luleå tekniska universitet har fått problem på grund av bristande snöskottning. För några veckor sedan inträffade en liknande incident inne i Centrumrestaurangen.

– Nu måste vi göra en noggrann översyn och se till att det här inte händer igen, säger Peter Bohman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Takras i Norrbotten

Mer i ämnet