Ett snöras från taket på Sturegården i Boden drog med sig balkongräcket från den andra våningen. Foto: Privat

Balkonger på äldreboende förstörda efter snöras

Uppdaterad
Publicerad

Balkongerna på äldreboendet Sturegården i Boden blev i torsdags förstörda när snö rasade ner från taket och slet med sig rasskyddet.

Eftersom att det gjorts två felanmälningar till fastighetsägaren var tanken att taket på äldreboendet skulle skottas av under torsdagen. Vaktmästaren och fastighetsägaren var på plats samma dag men de hann inte påbörja skottningen förrän de upptäckte att snön rasat ner från taket. De stora snömassorna hade dragit med sig takets rasskydd och sedan slagit sönder balkongräckena till ett antal lägenheter.

– Rasskyddet for på halva huset. Vi gjorde felanmälan men sen rasade snön och massorna var ju tunga så det slog ju ner räckena från balkongerna, säger äldreomsorgschefen Maiden Karlberg.

Takras i Norrbotten

Problemet inte löst

På måndagen var problemet fortfarande inte löst, men Karlberg hoppas att det ska vara åtgärdat inom kort.

– Att ta bort snön är fastighetsägarens uppgift och vi har ju gjort en felanmälan så de ska ta bort snön. Vi hoppas att de kan lösa det inom en snar framtid.

– Nu är jag ingen expert på det här men jag kan ju tycka att skotta av taket borde ha gjorts tidigare, och man borde ju se över sina lokaler.

Säkerhetsåtgärd

Fastighetsägaren har meddelat att det inte finns någon ytterligare rasrisk. Men för att vara på den säkra sidan kommer inte de boende på Sturegården att kunna vistas ute på sina balkonger.

– Man måste ju säkerställa att ingen kommer till skada, vi kommer se till att våra gamla inte går ut ifall det skulle blir något mer ras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Takras i Norrbotten

Mer i ämnet