Normalt arbetar omkring 300 personer under jord i Kirunagruvan men när skalvet inträffade på natten fanns endast tre lastare i produktionsorterna. Foto: Henrik Montgomery/TT

Omfattande skador i gruvan efter skalvet

Uppdaterad
Publicerad

Om det rekordstora skalvet hade skett på dagtid hade det kunnat få betydligt allvarligare konsekvenser. Det står klart när LKAB har kommit en bit in i besiktningsarbetet.

Skalvet har orsakat bergutfall på flera ställen i produktionsorterna, vilket kommer att föranleda ett omfattande reparationsarbete av skadorna. Det är bland anat vattenledningar och andra ledningar som har gått sönder i rasen.

– Vi kommer att behöva upprätta en prioriteringslista över de reparationer som behöver utföras, säger Fredrik Björkenwall, tf presschef vid LKAB.

Få personer i gruvan när skalvet skedde

Nu stannade det vid materiella skador. Om skalvet och de efterföljande rasen hade skett under en annan tid på dygnet hade det kunnat sluta betydligt sämre. När skalvet inträffade klockan 03.11 fanns endast tre lastare produktionsorterna, och för dem gick det bra. Normalt arbetar omkring 300 personer under jord i Kirunagruvan.

– Om det hade hänt på dagtid hade det här kunnat bli långt allvarligare, säger Fredrik Björkenwall.

Besiktningen fortsätter

LKAB planerar att starta brytningen i tre produktionsområden, det vill säga i en mindre del av gruvan. Det handlar först och främst om att funktionalitetstesta systemet.

Besiktningen av andra delar av gruvan fortsätter och undersökningen den delen i gruvan där skalvet ägde rum blir inte klar förrän efter helgen. Där är det fortfarande förhöjd seismisk aktivitet.

Däremot är spårnivån på 1 365 meter under jord slutbesiktad.

– Där ser det okej ut och det är mycket hoppingivande, säger Fredrik Björkenwall.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kraftigt skalv i Kirunagruvan

Mer i ämnet