På torsdag fattas nytt beslut om skolstruktur i Kiruna.

Mellanstadieelever får pendla i nytt förslag – beslut i veckan

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen presenterade Kiruna kommun ett förslag om en ny skolstruktur i Kiruna. Det handlar om hur elevströmmarna kan komma att se ut och hur man i sådana fall flyttar årskurser mellan skolor för att få fler elever i samma åldrar – på samma skola. Nämnden kommer att rösta om förslaget under torsdagen.

Conny Persson, biträdande förvaltningschef i Kiruna, berättar att man vill ha fler parallella årskurser tillsammans och om det här beslutet går igenom så kommer de lyckas med det.

– Det handlar om likvärdighet och kvalité för eleverna. Om man har minst två klasser av samma årskurs kan man ha en behörig lärare i ena klassen och en obehörig i andra, men då finns stödet där, säger han.

Kommer många barn få pendla i och med detta?

– Egentligen inte, de som kommer få pendla blir sexorna från Jukkasjärvi till nya Raketskolan och mellanstadiet från Toullavaara till Triangelskolan.

Kommer åka till buss till skolan

Eftersom att förslaget innebär att förskoleklass till årskurs tre på Triangelskolan ska flyttas till Loussavaarskolan så ska de barnen ta sig på egen hand till Triangelskolan där en buss kommer att ta dem vidare till Loussavaaraskolan och enligt Conny Persson kommer det vara samma princip när de ska hem igen.

Hur kommer det fungera med tanke på att de slutar olika tider?

– Det är inte så stor skillnad i timplanen för dessa årskurser. Men förutom de olika tiderna är det fritids som är det stora problemet.

Barnens rätt till utbildning

Han menar att barnens rätt till utbildning måste gå före och att de säkerligen i och med stadsomvandlingen kommer att måsta se över organisationen.

– Vi har den här kapaciteten och även om viss transport ökar så minskar den på andra håll. Till exempel så kommer många ha gåavstånd till simhallen.

Conny Persson berättar att alla vårdnadshavare kommer åt förändringen av årskurser mellan skolor på lärplattformen.

Inga skolor läggs ned

– Vi behöver alla våra skolor. Det kommer inte att bli fler elever på skolorna, men det blir fler elever i samma ålder på samma skola.

Nämnden tar ett beslut så tas det på torsdag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.