Foto: Anna Sunna/SVT.

Mordförsök i Luleå och Haparandabomb del i Operation Rimfrost

Uppdaterad
Publicerad

Polisens landsomfattade och särskilda insats Operation rimfrost mot gängkriminalitet avslutades idag. Och enligt polisregion Nord har insatsen varit framgångsrik.

I Norrbotten har insatsen bland annat lett till att man är på väg att klara upp ett mordförsök på Stengatan i Luleå i julas och till att en person sitter häktad misstänkt för innehav av en bomb i Haparanda.

– Att brottet i Haparanda är grovt härrör till farlighet och mängd. Vi får se vad analysen visar men det känns som ett väldigt påtagligt resultat av insatsen, säger Karin Markaberg, sektionsschef vid polisen i Norrbotten.

Omfattande beslag

Polisregion Nord omfattar Norrbotten, Västerbotten, Jämtland och Västernorrlands län. Polisregionen ger ingen statistik för beslag och gripanden länsvis.

Men sammantaget har man beslagtagit ett 20-tal vapen av militär typ som smugglats in i landet. Men även narkotika till ett värde på fyra miljoner kronor på gatan. 60 personer har frihetsberövats och 100 husrannsakningar har gjorts.

Polisen betonar också att samarbetet med myndigheter som Kronofogden och Försäkringskassan har varit viktiga under insatsen.

– Det samarbetet ska vi i vanliga fall ha. Men när man gör en sådan här nationell satsning blir fokuset tyngre. Och det tror vi gynnar oss även i fortsättningen, säger Karin Markaberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.