– Gränsen som aldrig har funnits tidigare har nu blivit så tydlig, säger Kerstin Hedlund. Foto: Randi Gitz/SVT

Öppet för gränsbor men kravallstaket och gränspolis är kvar i Haparanda

Uppdaterad
Publicerad

Förra veckan öppnade Finland gränsen mot Sverige för svenskar bosatta i gränskommunerna. Men efter fem månader med gränspolis och kravallstaket finns det fortfarande en viss misstro vid det som kallats världens fredligaste gräns.

Gränsen mellan Sverige och Finland har kallats världens fredligaste gräns. Här har två städer, svenska Haparanda och finska Torneå, vuxit ihop.

Men sedan fem månader tillbaka går ett kravallstaket över det gemensamma Viktoriatorget. Gränskontroller, som inte har funnits här på många år, har också upprättats.

Coronaviruset i Norrbotten
Gränspolisen bevakar fortfarande gränsen mellan Sverige och finland. Foto: SVT

– Gränsen som aldrig har funnits tidigare har nu blivit så tydlig och den har satt sig i människor, säger Kerstin Hedlund.

Svensk pappa – finsk mamma

Kerstin är en produkt av poikkinaintu, vilket betyder att hon har en förälder som härstammar från Finland och den andra föräldern från Sverige.Hon är ledsen över den utveckling som blivit.

– Jag har arbetat bort behovet att åka över gränsen för att handla och göra ärenden, säger hon.

Andra tycker att det är dags att blicka framåt och göra det bästa av den situation som är.

I klippet ovan hör du fler röster om gränsen mot Finland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet