Bortaresor dränerar Sveriges nordligaste hockeylag – vill se system för sportslig rättvisa

Uppdaterad
Publicerad

Kiruna IF har resekostnader för över en miljon kronor – och då har man inte räknat in om klubben går vidare till kvalspel. Nu vill föreningens ordföranden att det införs ett reseutjämningssystem för ett hockey på lika villkor.

Förra helgen startade Hockeyettan Norra vår med en resa för Kiruna IF till den närmaste bortamatchen. En tur- och returresa till Umeå på drygt 1 200 kilometer.

På lördag väntar en ännu längre färd. Då gästar man Enköping som är den enskilt dyraste matchen och som kan kosta över 160 000 kronor.

– Det är klart det är bekymmersamt att en resa är i princip tio procent av det vi budgeterar för en hel säsong. Vi bor ju där vi bor. Men det blir orättvist för vi ska ju kunna tävla på lika villkor, säger Annika Thyni, ordförande Kiruna IF.

Får anpassa den sportsliga kostymen

Konsekvensen av de höga resekostnaderna gör att klubben får anpassa spelarbudgeten på ett sätt som lag i de södra serierna slipper.

– Det gör att vi måste ha goda relationer med våra samarbetspartners och sponsorer i Kiruna. Hockeyverksamheten innefattar inte bara resor, du ska även locka spelare att komma hit upp och spela, säger Annika Thyni.

Satsar på de egna leden

Förutom herrlaget i Hockeyettan har Kiruna IF både lag i J18 och J20-serierna samt ett damlag som även de har långa och dyra resor. För att klara av det ekonomiska stålbadet jobbar man intensivt med återväxten.

– Vi måste vara rädd om våra egna juniorer så att vi inte behöver värva så många spelare utifrån. Vår målsättning är att ha en stomme av egna spelare, säger Annika Thyni.

I klippet berättar Annika Thyni om årets dyraste resa och om reseutjämningssytemet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.