Oro för dricksvattnet inför gruvstart i Vittangi

Uppdaterad
Publicerad

Grafitgruvan i Nunasvaara nära Vittangi kommer att ge en helt annan miljöpåverkan än vad som var tänkt från början. I stället för att såga granitblocken direkt ur berget planeras nu för traditionell gruvdrift med borrning, sprängning och anrikning.

Kring berget Nunasvaara en mil öster om Vittangi i Kiruna kommun finns enligt australiensisk-svenska bolaget Talga Resources världen rikaste grafitfyndighet. När utvinningen började planeras tänkte man sig att såga ut block med höghaltig grafit grafit direkt ur berget och av den tillverka grafen, ett endast ett atomlager tjockt ”supermaterial”.

Det är också så provbrytningen har gått till, och blocken har transporterats till en testanläggning i Tyskland.

Provbrytningen har inte gett förväntat resultat

Men framställningen av grafen har inte fallit ut som man hade hoppats och marknaden har inte visat sig vara mogen för produkten.

Samtidigt har efterfrågan av grafit till batterier ökat och öppnat för en ny inriktning för grafitgruvan. För en månad sedan berättade Talga att anläggningen för tillverkning av batterikomponenter placeras på Hertsöfältet i Luleå.

Flera knäckfrågor att lösa

Under året ska Talga lämna in ansökningar om bearbetningskoncession och miljötillstånd, och förra veckan höll bolaget samråd i Vittangi och Kiruna om gruvbrytningen.

Närheten till Natura 2000-området, Torneälv och Vittangibornas dricksvattentäkt kommer att bli en knäckfråga.

I klippet hör ni hur Vittangibon Kenneth Nilsson ser på frågan samt svaret från Talga Resources Sverigechef Anna Utsi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.