Gruvan lovar brytning då området inte är renbetesmark men samebyn är ändå emot Foto: SVT Arkiv

Sommarbrytning påverkar inte samebyns inställning

Uppdaterad
Publicerad

Talga Resources planerar att bara ha igång själva grafitbrytningen i Nunasvaara under barmarksperioden. Detta eftersom området är ett vinterbetesområde för renskötseln. Inom Talma sameby är man dock fortsatt emot gruvplanerna.

Gruvverksamheten i Nunasvaara är tänkt att sysselsätta ett 50-tal personer. men det blir till viss del säsongsanställningar eftersom brytningen bara ska pågå under de fem barmarksmånaderna.

Tanken är att det grafitmalm bryts och läggs på upplag för att mata anrikningsverket under hela året. Även transporterna med två dagliga lastbilar till Luleå ska köras året om.

Viktigt anpassa verksamheten säger bolaget

– Vi har ju haft kontakt med samebyn ända sedan vi började verka i området och det är viktigt för oss att anpassa verksamheten så mycket vi kan. Det pågår också en rennäringsanalys i anslutning till miljökonsekvensbeskrivningen som vi ska upprätta, säger Anna Utsi, Sverigechef vid Talga Resources.

Men inom Talma Sameby är man trots detta helt avvisande till gruvplanerna.

– Det här påverkar inte vår inställning. Vi har varit emot gruvan från första början, säger Aslak Allas, ordförande i Talma sameby.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.