Jokkmokks kommunalråd Robert Bernhardsson (S) är oroad över de nya befolkningssiffrorna. Foto: SVT

Oroande befolkningsminskning i Jokkmokk – nu under 5000

Uppdaterad
Publicerad

Folkmängden i Jokkmokk har sedan årsskiftet minskat med 35 personer och kommunen har nu färre än 5 000 bosatta i kommunen, enligt SCB:s befolkningsstatistik som publiceras i dag.

– Det är oroande siffror, säger Robert Bernhardsson (S), kommunalråd i Jokkmokk.

SCB:s statistik visar hur befolkningsmängden har förändrats från den 30 juni 2018 till första halvåret 2018. Robert Bernhardsson har just tagit del av siffrorna när vi når honom.

– Befolkningsminskningen är större än vad vi hade kalkylerat med i vår kommunala budget och det kommer att få konsekvenser. Det pågår redan en process för att minska kostnaderna för både lokaler och personal. Nu måste det arbetet intensifieras.

Hoppas på en framtida gruva

Robert Bernhardsson ser flera orsaker till att Jokkmokks kommun minskar sin befolkning.

– Flyktingar som kommit hit flyttar till andra kommuner där de har släktingar och vänner och det handlar förstås också om arbetsmarknad och utbildning. Vi väntar fortfarande på ett ja till bearbetningstillstånd för en gruva i Kallak och skulle vi få det så skulle det skapas nya jobb i kommunen, men där är vi inte än.

SCB:s statistik visar att alla län i Sverige, utom Norrbotten, hade en folkökning under första halvåret.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.