Oroligt på LKAB

Uppdaterad
Publicerad

Överläggningarna mellan LKAB och gruvtolvan om varslet om avsked för 20 tidsfuskande gruvarbetare i Kiruna hann knappt starta innan de ajournerades.

I morgon återupptas förhandlingarna igen.

-Vi vet inte hur länge det pågår, det kan ta flera dagar, men så fort vi har ett besked så går vi ut med det, säger Anders Lindberg, informationschef i Kiruna.

Gruvfusk

Stämningen bland gruvarbetarna ovan jord och under jord beskrivs i dag som orolig inför överläggningarna om avsked, enligt uppgifter till Nordnytt.

”Olagliga avsked”

Det har cirkulerat ett så kallat pressmeddelande bland de anställda där LKAB beskrivs som ”arbetarefientligt” och avskeden kallas olagliga.

Pressmeddelandet är formulerat i gruvtolvans namn, men fackledningen står inte bakom uppmaningarna att de anställda ska protestera mot avskeden.

– Det är inget pressmeddelande som kommer från gruvtolvan utan det är ett utkast för diskussion och det finns alltför många felaktigheter för att vi ska stå bakom det, säger Jan Thelin, ordförande för gruvtolvan.

Finns det en splittring i gruvtolvan?

– Nej.

Men det finns ju ändå en styrelseledamot som skrivit det här brevet.

– Men skärp dig, vi måste kunna ha olika åsikter. Det gör oss levande.

Anders Lindberg,  informationschef i Kiruna, säger att han känner till uppgifterna.

– Men vi tänker inte kommentera vad gruvtolvan, eller de som säger sig företräda gruvtolvan säger, så länge som överläggningarna pågår, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gruvfusk

Mer i ämnet