Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi upplever att många är tveksamma till att faktiskt flytta till kommunen på grund av osäkerheten med tillstånden”, menar Kaunis Irons vice vd Åsa Allan. Foto: Micke Nyberg/SVT/Arkiv

Osäkerhet kring gruvtillstånden skapar problem för Kaunis Iron

Uppdaterad
Publicerad

Kaunis Iron har problem med kompetensförsörjningen på grund av osäkerheten kring de tillstånd som krävs.

– Vi hoppas att folk trots det vågar flytta hit, säger vice vd Åsa Allan.

Det var den 18 juli 2018 som Kaunis Iron återupptog verksamheten vid gruvan i Tapulivuoma utanför Pajala och full produktion uppnåddes under maj 2019.

I dag sysselsätts mer än 530 personer i den direkta verksamheten och via fast stationerade entreprenörer.

”Vi har bidragit mycket”

Gruvbolagets vice vd Åsa Allan, med ett förflutet som kommunchef i Pajala, menar att Kaunis Iron gjort en stor insats för den lokala arbetsmarknaden, även om både skatteintäkterna och befolkningen minskat under treårsperioden 2018-2020.

– Självklart har verksamheten en betydelse och vi har bidragit väldigt mycket. De jobb som vi har skapat motsvarar i dag 20 procent av den arbetsföra befolkningen i kommunen och medelinkomsten har ökat under åren, säger hon.

”Många är tveksamma till flytt”

Men enligt Åsa Allan har bolaget kompetens-och rekryteringsproblem, främst på grund av osäkerheten kring de tillstånd som behövs för verksamheten och för att utöka verksamheten med två dagbrott till.

– Det är en våra utmaningar. Vi upplever att många är tveksamma till att faktiskt flytta till kommunen på grund av osäkerheten med tillstånden. Vi hoppas att vi på sikt ska få ett långsiktigt tillstånd så att man vågar flytta upp hit till Pajala och bo och jobba här, säger Åsa Allan.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.